Katere kriptovalute kupiti v 2021?

Vprašanje za milijon dolarjev. Ali še več. J

A preden se odločite za nakup katere koli kriptovalute v letu 2021, je potrebno spoznati nekaj osnovnih tipov kriptovalut.

1.Stabilne kriptovalute oz. t.i. »stable coins«

Stabilne kriptovalute so dokaj nova kategorija kriptovalut. Njihova vrednost je lahko vezana na neko FIAT valuto ali drugo dobrino, npr. na ceno zlata. Če se sprašujete, katere kriptovalute kupiti, verjetno stabilne niso prava izbira, saj se v njih običajno umikajo vlagatelji, takrat ko pričakujejo večjo korekcijo.

Cena najbolj popularne stabilne kriptovalute Tether je pripeta na ceno USD. Tako je 1 Tether skoraj vedno vreden točno 1 USD. Ob povečanem povpraševanju lahko ta cena rahlo zaniha, a nikoli ne močno odstopa.

Z uvedbo stabilnih kriptovalut smo pridobili stabilnost, ki nam jo zagotavljajo običajno oz. t.i. FIAT valute, a hkrati ohranili vse prednosti, kot so hitrost prenosa sredstev in varnost le-teh.

Stabilne kriptovalute torej ne odstopajo od vrednosti valute oz. dobrine, na katero so vezane. Zaradi tega niso investicijska priložnost, a se k njim zatečejo investitorji takrat, ko si želijo več varnosti in stabilnosti.

Če vas zanima zakaj so nastale stabilne kriptovalute, kako se njihova vrednost uravnava in več drugih informacij, si oglejte spodnji video.

* ta video je v letu 2021 že star več kot 2 leti, saj je nastal v začetku leta 2019. Od takrat se je trg stabilnih kriptovalut oz. njihova tržna kapitalizacija že močno povečala.
Najbolj priljubljene stabilne kriptovalute v 2021: Tether, USD Coin, Dai, Binance USD.

2. DeFi ali Decentralized Finance tokens?

Danes koristimo številne centralizirane storitve, kot so npr. krediti, posojila, varčevanje, zavaorvanje, nakup in prodaja delnic itd. Trenutno so vsi finančni servisi močno centralizirani. To pomeni, da v primeru bank, zavarovalnic, posojil in drugih finančnih storitev obstaja podjetje ali posameznik, ki ima nadzor.

Z uvedbo decentraliziranih financ pa se finančne storitve lahko izvedejo neposredno, brez centralnega nadzora. Tako je lahko proces hitrejši in predvsem cenejši, saj poteka brez posrednika.

Takšne storitve so mogoče zaradi »blockhainov«, ki omogočajo pametne pogodbe (»smart contracts«). Najbolj znan »blockchain« za izvedbo pametnih pogodb je »Ethereum blockchain«.

Decentralizirane finance imajo že veliko različnih podkategorij kot so npr. “Yield farming”, Zavarovalništvo … Nekatera najbolj zanimiva področja bom v nadaljevanju še opisal bolj podrobno.

Trenutno so decentralizirane finance še vedno v začetni fazi. Na trgu je ogromno projektov in tudi kovancev za projekte, ki sploh še niso zaživeli. Le čas bo pokazal, če se bodo tovrstne storitve razvile in predvsem v katero smer se bodo razvijale. V začetku leta pa je zaznati precej velik porast povpraševanja po teh kriptovalutah.

Če vas zanima več podrobnosti o decentraliziranih financah, si oglejte spodnji video.

Trenutno najbolj priljubljene DeFi kriptovalute:

  • Chainlink (LINK) – Oraclov projekt, s katerim informacije, ki se zgodijo v resničnem, nevirtualnem svetu, zapišejo na blockchain. Primeri takšnih podatkov so npr. informacije o vremenu, zmagovalci nekih športnih prireditev itd. Za projekte, npr. za zavarovanja, ki so odvisna od vremenskih pogojev ali za razvoj decentraliziranih športnih stavnic so takšni podatki ključnega pomena.
  • Uniswap (UNI) – ena izmed najbolj popularnih DEX platform (decentralized financial exchange oz. decentralizirana menjalnica kriptovalut), postavljena na Ethereum blockchainu. Na Uniswap se lahko uvrsti vsak kovanec na Ethereumu, ne da bi moral prej čez standardna preverjanja. Zaradi tega so novi kovanci tu dosegljivi bistveno prej kot na drugih borzah, kot sta npr. Binance in Coinbase. Pri nakupu pa morate biti toliko bolj previdni, saj je na trgu tudi veliko “scam” kovancev.
  • Aave (AAVE) – “lending and borrowing” protokol, kjer lahko nastopite v vlogi tistega, ki denar posodi kot v vlogi tistega, ki si denar izposodi.

Navedene kriptovalute so le tiste, ki dosegajo največjo tržno kapitalizacijo in ne nasvet za nakup. Vse napisano na tej strani je namenjeno le izobraževanju in ni nasvet za nakup.

3. NFT oz. Non-fungible tokens

Vse več ljudi je prepričanih, da so NFT kovanci, ki so sicer podskupina decentraliziranih financ, tisti, ki imajo največji potencial, da naslednji “explodirajo”. A preden se odločimo za investicijo v NTFje, je dobro vsaj okvirno spoznati, o čem se sploh gre.

Če poenostavljeno povemo, gre za nezamenljive kovance, kar tudi izraz non-fungible pomeni. A ker to ne pove kaj dosti, so poglejmo najprej primer iz nevirtualnega sveta. Vse FIAT valute, npr. €, USD itd. so zamenljive in 100 € lahko enostavno zamenjamo za drugih 100 € in pri tem obdržimo enako vrednost. Prav tako lahko 100 € zamenjamo za zlato, v ustrezni protivrednosti in še v marsikaj drugega. Drugače pa je, če imamo nek redek kovanec, model avtomobilčka ali precej vredno sliko. Za vse naštete velja, da jih ne moremo enostavno zamenjati z nekim drugim kovancem, avtomobilčkom ali drugo sliko, saj je vsaka od naštetih stvari unikatna in ima drugačno vrednost.

Torej, če zelo poenostavimo, bi lahko rekli, da gre pri NFTjih za zbiranje digitalnih umetnin.

Se vam zdi to čisto preveč futuristično za leto 2021? Tudi meni. A obstajajo že platforme, preko katerih lahko prodajate in kupujete digitalne umetnine. Nekateri izdelki tam dosegajo že zelo vrtoglave vrednosti.

Ena izmed najbolj priljubljenih platform, za prodajo in nakup digitalnih umetnin je https://opensea.io/. Predlagam, da raziščete kaj in po koliko se na tej strani prodaja, preden se odločite za to, katere kriptovalute kupiti v 2021.

Katere NFT kriptovalute trenutno zajemajo največji tržni delež?

  • FLOW (FLOW) – blockchain za ustvarjanje iger in NFTjev. Ustvarjalci in tisti, ki so investirali v FLOW računajo na to, da bo FLOW postal na področju iger in NFTjev to, kar je trenutno Ethereum na praktično vseh področjih, ko gre za ustvarjanje pametnih pogodb. Trenutno ga žal še ni možno kupiti na Uniswapu.
  • Enjin Coin (ENJ) – zelo obsežen projekt na Ethereumu. Največ pozornosti je dobil, ko je Samsung objavil, da bo Enjih wallet avtomatsko integriran že v nove Samsung telefone.
  • Decentraland (MANA) – popolnoma decentraliziran 3D virtualni svet, kjer lahko kupujete, prodajate in gradite na svojih 3D zemljiščih. Zemljišča oz. parcele so velike 16x16m in to je tudi najmanjši delež, ki si ga lahko lastite. Znotraj platforme je tudi tržnica, na kateri lahko prodajate ali kupujete obleke za svoje avatarje in druge zanimivosti.

Za boljše razumevanje NFT kriptovalut, si oglejte spodnji video.