Cena Bitcoina danes

(vrednost Bitcoina je izražena v EUR in USD)

Trenutna cena Bitcoina (v EUR):

 • bitcoin
  BTC€0.00-1.68%
 • Trenutna cena Bitcoina (v USD):

 • bitcoin
  BTC$0.00-1.68%
  • bitcoin
  • Bitcoin
   (BTC)
  • Price
   $27,248.00
  • Tržna kapitalizacija
   $528,464,394,083.00

  Kolikšna je vrednost Bitcoina na posamezni borzi s provizijo?

  Za investicijo v Bitcoin (in druge kriptovalute) borze obračuna provizijo za svojo storitev. Provizije med različnimi borzami so različne, zato je pomembno, da izberete tisto, ki ponuja najboljše pogoje za vaše zahteve.

  Primerjava provizij pri nakupu Bitcoina po trenutni vrednosti:

  Na eni izmed najbolj priljubljenih borz kriptovalut, t.j. Coinbase, boste za nakup Bitcoina poleg trenutne vrednosti plačali še provizijo, ki je predvsem pri manjših zneskih lahko precej visoka. V njihovih pogojih uporabe navajajo naslednje stroške ob nakupu, če je upoštevana trenutna cena Bitcoina:

  • 0,99 € provizije za nakupe do vključno 10 € (kar predstavlja najmanj 10% provizije glede na vložen znesek in je res zelo visok strošek)
  • 1,45 € v primeru, da v BTC vložite od 10 do 25 € (še vedno je strošek nakupa najmanj 5,8 %, kar je zelo visoka provizija)
  • 1,99 € v primeru, da v BTC vložite od 25,01 do 50 € (strošek ob nakupu Bitcoina v vrednosti 50 € je tako že nižji od 4 % vašega vložka)
  • 2,99 € v primeru nakupa od 50,01 do 200 €

  Provizija pri višjih zneskih se skriva v razliki med trenutno nakupno in prodajno vrednostjo Bitcoina in pri Coinbase-u znaša 0,5 %. Ob nakupu s kreditno kartico je provizija najmanj 3,99 %.

  Pri Kriptomatu (slovenski ponudnik za nakup in prodajo kriptovalut) so provizije bolj jasne in predstavljene na bolj razumljiv, poenostavljen način. Minimalna provizija znaša 1,45 €, sicer pa obračuna provizijo 1,45 % za nakup in prodajo kriptovalute. Pri menjavi ene kriptovalute za drugo ne obračuna provizije, za nakazilo s kreditno kartico obračuna 3,70 %.

  * Zgoraj navedene provizije so le naša lastna interpretacija glede na pogoje, ki so bili objavljeni na spletnih straneh ponudnikov dne 4.2.2021. Za točne informacije glede stroškov nakupa Bitcoinov in drugih kriptovalut, preverite pogoje neposredno pri izbranem ponudniku trgovanja. Bitcoin cena se spreminja.

  Vam je trenutna cena Bitcoina sprejemljiva in komaj čakate vaš prvi nakup?
  Podrobno preberite pogoje vsakega posameznega ponudnika. Zgoraj smo prikazali le osnovne stroške, ki jih lahko pričakujete pri trgovanju. Pri tem velja opozoriti, da borze obračunajo še druge stroške, kot so npr. stroške nakazil z drugimi plačilnimi metodami (Skrill, Neteller …), stroške za dvig denarja iz kriptoborze …

  Kaj vse vpliva na vrednost Bitcoina

  Vrednost Bitcoina je odvisna od številnih dejavnikov, le ti pa se bistveno razlikujejo od dejavnikov, ki vplivajo na ceno delnic, zlata, nafte in celo drugih monetarnih valut.

  Ker Bitcoin in trenutna vrednost Bitcoina ter kriptovalute niso regulirane s strani centralnih bank na njih inflacija, denarna politika in gospodarska rast posamezne regije ne vpliva.

   

  Dejavniki, ki v največji meri določajo, če bo cena Bitcoina danes višja ali nižja kot v preteklosti, so:
  (isti dejavniki določajo tudi ceno drugih kriptovalut)

  • Ponudba, povpraševanje in Bitcoin cena
   Za razliko od trgovanja z delnicami in surovinami (nafta, zlato …), ki imajo za sabo tudi neko fizično dobrino, je pri kriptovalutah ponudba in povpraševanje še bistveno bolj pomemben dejavnik, ki vpliva na vrednost Bitcoina danes Prav tako vpliva na ceno Ethereuma, Lite Coina in drugih alternativnih kriptovalut.Kako močno lahko povečano povpraševanje vpliva na ceno Bitcoina, se je lepo pokazalo konec leta 2017, ko je dosegel izjemno rast, ki pa mu je ob zmanjšanem povpraševanju sledil tudi izjemen padec.Ista zgodba, ki je pogosto spregledana, a je bila še bolj izrazita, se je dogajala pri večini drugih alternativnih kriptovalutah.
  • Konkurenca
   Konkurenca Bitcoinu so vse druge kriptovalute. Več kot je na trgu kriptovalut, ki so zanimive vlagateljem, več denarja se steka na te trge. V drugih, že razvitih industrijah in trgih, ki so že dosegle ali se približale svojemu maksimumu, bi pričakovali, da bo večja konkurenca predstavljala manj denarja za posamezen finančni instrument.To sicer drži za ostale, alternativne kriptovalute, ki medsebojno tekmujejo za ista sredstva. Pri Bitcoinu pa se je izkazalo, da zaradi svoje stabilnosti, prepoznavnosti in prednosti, ki jo še vedno uživa kot prva kriptovaluta, tudi ob pojavu nove in nove konkurence veča svoj delež, ki ga ima na trgu.Torej, cena Bitcoina raste tudi s tem, ko na trg prihaja nova in nova konkurenca, ki med seboj tekmuje za delež kripto trga.
  • Dostopnost
   Bolj kot je enostaven postopek nakupa kriptovalut, več novih investitorjev bo prišlo na trg. Z razvojem spletnih denarnic in z razvojem novih, uporabniku vse bolj prijaznih trgovalnih platform, je sam postopek nakupa kriptovalut postal bistveno bolj enostaven kot pred 5. ali 10. leti, vse to pa jasno tudi dobro vpliva na ceno.
  • Novice
   Novice lahko povzročijo tako pozitiven kot negativen vpliv na ceno Bitcoina. Če po spletu zakrožijo zelo dobre novice o Bitcoinu in o kriptovalutah nasploh, se povpraševanje poveča, cena pa posledično naraste. Obratno pa se zgodi v primeru slabih novic.Kljub temu je vpliv novic na vrednost te najbolj pomembne kriptovalute bistveno manjši kot je bil še nekaj let nazaj. Bistveno večji vpliv imajo lahko novice na vrednost drugih kriptovalut, kjer je njihov »market cap« manjši in zaradi tega bolj dovzeten za te spremembe.
  • Politika in pravni zapleti
   V preteklosti so odločitve posameznih držav in mnenja njihovih voditeljev pomembno vplivale na novice in na vrednost Bitcoina. Ta vpliv se je sedaj že bistveno zmanjšal, saj je svet že sprejel kriptovalute in le redko kateri posameznik še verjame, da bodo kar tako zamrle.Vseeno pa velja biti pozoren na politične odločitve in pravne zaplete v primeru alternativih kriptovalut, kar se je lepo pokazalo pri SECovem pregonu Rippla (XRP) v decembru 2020.

  Pogosta vprašanja?

  Ali je nakup kriptovalut na Binance varen?
  Da. Gre za enega izmed največjih ponudnikov, katerega uporabniška izkušnja je prilagojena začetnikom.

  Kje je trenutna cena Bitcoina s provizijo najnižja?

  Obstaja več različnih načinov in ponudnikov, pri katerih se lahko odločite za nakup Bitcoinov. Pri tem bodite pozorni tudi na vse provizije, ki jo določen ponudnik zaračuna, saj lahko pride do precejšnjih razlik.

  Kakšna je trenutna vrednost Bitcoina?
  Cena Bitcoina še vedno močno niha, zato vedno objavljamo aktualno ceno v obeh valutah – tako v evrih kot v dolarjih.

  Kaj je Bitcoin in kako deluje?
  Je ena od mnogih kripto oz. digitalnih valut. Je denar, ki ima že praktično enako veljavo in enak namen kot vsem poznane svetovne valute (FIAT valute), pa naj si bodo to EUR, USD, CHF ali pa katerakoli druga svetovna valuta.

  Kaj je Bitcoin (BTC) in kako deluje, je zelo lepo razloženo v tem prispevku (preden se odločite za nakup, si vsekakor poglejte spodnji prispevek):

  Prednosti kripto valut
  Glavna prednost vseh kripto valut je, da pri plačevanju ni posrednikov, torej ob plačilu ni dodatne provizije oz. so te tako zanemarljive, (če že so, so zgolj kakšen procent bančnih provizij), da lahko rečemo, da jih ni. O prodaji oz. nakupu se lahko dogovorita zgolj prodajalec in kupec, pri čimer kupec dogovorjeni znesek plača direktno prodajalcu s pomočjo digitalne denarnice, ki deluje 24/7, 365 dni v letu. Prodajalec pa dogovorjeni znesek prejme v zelo kratkem času.

   

  Prihodnost kripto valut
  Med vsemi kripto valutami je zagotovo najbolj razširjen Bitcoin, saj je bil razvit med prvimi in mu zato lahko rečemo pionir kripto valut in zagotovo je Bitcoin dosegel največji razcvet in največjo prepoznavnost med kripto valutami na svetu.

  Prav zato mnogi kar vsem kripto valutam rečejo Bitcoini, pa četudi gre za neko drugo kripto valuto. Razcvet, ki ga je doživel, je oz. bo izredno težko ponovljiv, saj je od svoje ustanovitve leta 2009 pa vse do danes dosegel izjemno rast.

  To je prav gotovo eden izmed glavnih razlogov za nakup, a tudi za previdnost. Sicer strokovnjaki tej valuti napovedujejo izredno svetlo prihodnost..

   

  Dejstvo je, da so kripto valute prihodnost finančnega sveta. Se še spomnite začetkov interneta pred približno tridesetimi leti? Si morda predstavljate življenje brez interneta v današnjem svetu?

  No, začetek kripto valut sega nekje v leto 2009, ko je bil razvit Bitcoin. Še dobrih 20 let in si mogoče prav tako ne boste mogli več predstavljati življenja brez kripto valut ali drugače povedano, v uporabi bodo zgolj še kripto valute, FIAT valut (€, $, Ł …) pa ne bo več. Ravno zato, ker so kripto valute še vedno na začetku svojega razvoja, pa so tudi tako zelo dobra naložbena priložnost.