Vodeno odpiranje kripto računa
Odpiranje prvega kripto računa je tvegan in stresen postopek. Z mentorjem bo lažje, varneje in ceneje! Priporočamo Jerneja. Ker ne svetuje, le vodi postopek registracije.

Cena Bitcoina danes

(vrednost Bitcoina je izražena v EUR in USD)

Trenutna cena Bitcoina (v EUR):

Trenutna cena Bitcoina (v USD):

CFDji in kriptovalute so tvegane investicije, kjer se vrednosti hitro spremeinjajo. 75% vlagateljev izgublja denar pri tem ponudniku.

Koliko stane nakup Bitcoina preko eToro.com

Za investicijo v Bitcoin (in druge kriptovalute, ki jih eToro omogoča) eToro obračuna provizijo za svojo storitev. Le ta je skrita v razliki med nakupno in prodajno vrednostjo (t.i. spread).

Provizija pri bolj priljubljenih kriptovalutah je nižja, pri manj priljubljenih pa višja. Pri Bitcoinu je torej najnižja in znaša 0,75 %. V praksi to pomeni, da je v primeru, da je realna vrednost Bitcoina danes 20.000 € le ta za nakup na voljo po ceni 20.075 €, za prodajo pa po ceni 19.925 €.

Cena Bitcoina je tako le nekoliko višja ali nižja od njegove realne vrednosti, to pa je tudi edina provizija, ki jo za nakup te kriptovalute plačate pri tem ponudniku.

Po mojem mnenju je to ena izmed najbolj ugodnih opcij za nakup CFDjev kriptovalut.

Stopnje provizij pri trgovanju s kriptovalutami:

Kaj vse vpliva na vrednost Bitcoina

Vrednost Bitcoina je odvisna od številnih dejavnikov, le ti pa se bistveno razlikujejo od dejavnikov, ki vplivajo na ceno delnic, zlata, nafte in celo drugih monetarnih valut.

Ker Bitcoin in druge kriptovalute niso regulirane s strani centralnih bank na njih inflacija, denarna politika in gospodarska rast posamezne regije ne vpliva.

 

Dejavniki, ki v največji meri določajo, če bo cena Bitcoina danes višja ali nižja kot v preteklosti, so:
(isti dejavniki določajo tudi ceno drugih kriptovalut)

 • Ponudba in povpraševanje
  Za razliko od trgovanja z delnicami in surovinami (nafta, zlato …), ki imajo za sabo tudi neko fizično dobrino, je pri kriptovalutah ponudba in povpraševanje še bistveno bolj pomemben dejavnik, ki vpliva na vrednost Bitcoina danes Prav tako vpliva na ceno Ethereuma, Lite Coina in drugih alternativnih kriptovalut.Kako močno lahko povečano povpraševanje vpliva na ceno Bitcoina, se je lepo pokazalo konec leta 2017, ko je dosegel izjemno rast, ki pa mu je ob zmanjšanem povpraševanju sledil tudi izjemen padec.Ista zgodba, ki je pogosto spregledana, a je bila še bolj izrazita, se je dogajala pri večini drugih alternativnih kriptovalutah.
 • Konkurenca
  Konkurenca Bitcoinu so vse druge kriptovalute. Več kot je na trgu kriptovalut, ki so zanimive vlagateljem, več denarja se steka na te trge. V drugih, že razvitih industrijah in trgih, ki so že dosegle ali se približale svojemu maksimumu, bi pričakovali, da bo večja konkurenca predstavljala manj denarja za posamezen finančni instrument.To sicer drži za ostale, alternativne kriptovalute, ki medsebojno tekmujejo za ista sredstva. Pri Bitcoinu pa se je izkazalo, da zaradi svoje stabilnosti, prepoznavnosti in prednosti, ki jo še vedno uživa kot prva kriptovaluta, tudi ob pojavu nove in nove konkurence veča svoj delež, ki ga ima na trgu.Torej, cena Bitcoina raste tudi s tem, ko na trg prihaja nova in nova konkurenca, ki med seboj tekmuje za delež kripto trga.
 • Dostopnost
  Bolj kot je enostaven postopek nakupa kriptovalut, več novih investitorjev bo prišlo na trg. Z razvojem spletnih denarnic in z razvojem novih, uporabniku vse bolj prijaznih trgovalnih platform, je sam postopek nakupa kriptovalut postal bistveno bolj enostaven kot pred 5. ali 10. leti, vse to pa jasno tudi dobro vpliva na ceno.
 • Novice
  Novice lahko povzročijo tako pozitiven kot negativen vpliv na ceno Bitcoina. Če po spletu zakrožijo zelo dobre novice o Bitcoinu in o kriptovalutah nasploh, se povpraševanje poveča, cena pa posledično naraste. Obratno pa se zgodi v primeru slabih novic.Kljub temu je vpliv novic na vrednost te najbolj pomembne kriptovalute bistveno manjši kot je bil še nekaj let nazaj. Bistveno večji vpliv imajo lahko novice na vrednost drugih kriptovalut, kjer je njihov »market cap« manjši in zaradi tega bolj dovzeten za te spremembe.
 • Politika in pravni zapleti
  V preteklosti so odločitve posameznih držav in mnenja njihovih voditeljev pomembno vplivale na novice in na vrednost Bitcoina. Ta vpliv se je sedaj že bistveno zmanjšal, saj je svet že sprejel kriptovalute in le redko kateri posameznik še verjame, da bodo kar tako zamrle.Vseeno pa velja biti pozoren na politične odločitve in pravne zaplete v primeru alternativih kriptovalut, kar se je lepo pokazalo pri SECovem pregonu Rippla (XRP) v decembru 2020.

Pogosta vprašanja?

Ali je nakup kriptovalut na Etoro varen?
Da. Gre za enega izmed največjih ponudnikov, katerega uporabniška izkušnja je prilagojena začetnikom.

Kako kupim Bitcoin?
Obstaja več različnih načinov in ponudnikov, pri katerih se lahko odločite za nakup Bitcoinov. Pri tem bodite pozorni tudi na vse provizije, ki jo določen ponudnik zaračuna, saj lahko pride do precejšnjih razlik.

Kakšna je trenutna vrednost Bitcoina?
Cena kriptovalut še vedno močno niha, zato vedno objavljamo aktualno ceno v obeh valutah – tako v evrih kot v dolarjih.

Enostaven nakup Bitcoina

Sam vedno kupujem Bitcoin in druge kriptovalute le ne eToro.com, ker je transakcija varna, uporaba pa sila enostavna -> za nakup Bitcoina ne potrebujete znanja o kriptovalutah, nodih, walletih, blockchainih …

 

Kaj je Bitcoin in kako deluje?
Je ena od mnogih kripto oz. digitalnih valut. Je denar, ki ima že praktično enako veljavo in enak namen kot vsem poznane svetovne valute (FIAT valute), pa naj si bodo to EUR, USD, CHF ali pa katerakoli druga svetovna valuta.

Kaj je Bitcoin (BTC) in kako deluje, je zelo lepo razloženo v tem prispevku (preden se odločite za nakup, si vsekakor poglejte spodnji prispevek):

Prednosti kripto valut
Glavna prednost vseh kripto valut je, da pri plačevanju ni posrednikov, torej ob plačilu ni dodatne provizije oz. so te tako zanemarljive, (če že so, so zgolj kakšen procent bančnih provizij), da lahko rečemo, da jih ni. O prodaji oz. nakupu se lahko dogovorita zgolj prodajalec in kupec, pri čimer kupec dogovorjeni znesek plača direktno prodajalcu s pomočjo digitalne denarnice, ki deluje 24/7, 365 dni v letu. Prodajalec pa dogovorjeni znesek prejme v zelo kratkem času.

 

Prihodnost kripto valut
Med vsemi kripto valutami je zagotovo najbolj razširjen Bitcoin, saj je bil razvit med prvimi in mu zato lahko rečemo pionir kripto valut in zagotovo je Bitcoin dosegel največji razcvet in največjo prepoznavnost med kripto valutami na svetu.

Prav zato mnogi kar vsem kripto valutam rečejo Bitcoini, pa četudi gre za neko drugo kripto valuto. Razcvet, ki ga je doživel, je oz. bo izredno težko ponovljiv, saj je od svoje ustanovitve leta 2009 pa vse do danes dosegel izjemno rast.

To je prav gotovo eden izmed glavnih razlogov za nakup, a tudi za previdnost. Sicer strokovnjaki tej valuti napovedujejo izredno svetlo prihodnost..

 

Dejstvo je, da so kripto valute prihodnost finančnega sveta. Se še spomnite začetkov interneta pred približno tridesetimi leti? Si morda predstavljate življenje brez interneta v današnjem svetu?

No, začetek kripto valut sega nekje v leto 2009, ko je bil razvit Bitcoin. Še dobrih 20 let in si mogoče prav tako ne boste mogli več predstavljati življenja brez kripto valut ali drugače povedano, v uporabi bodo zgolj še kripto valute, FIAT valut (€, $, Ł …) pa ne bo več. Ravno zato, ker so kripto valute še vedno na začetku svojega razvoja, pa so tudi tako zelo dobra naložbena priložnost.

Za nakup Bitcoina po trenutni ceni in z minimalno provizijo, kliknite tukaj.