9 vrhunskih idej kam in kako vložiti denar

Investirajte težko prigaran denar na pameten način.

Kako? Z upoštevanjem teh 9 praktičnih idej.

 

1. Razpršite, a po pameti!

Prvo pravilo investiranja je – razpršite svoje investicije.

Težava nastane, ker lahko na borzah kupimo le celotno delnico. Če kupimo  delnico Amazona, delnico Googla in delnico Netflixa je cena nakupa teh treh delnic v času pisanja tega prispevka cca. 4422 €.

Recimo, da želite investirati le 250 € na mesec. V tem primeru si ne morete privoščiti niti nakupa 1 posamezne delnice ampak morate čakati več mesecev, da naberete dovolj sredstev za nakup delnice. Jasno, za varno investicijo bi želeli denar še precej bolj razpršiti, torej kupiti hkrati še več različnih delnic.

Rešitev:
V Sloveniji že zelo dobro poznana platforma eToro (če še niste registrirani, to storite tako, da kliknete na to povezavo ali obiščete https://www.etoro.com/
Vaš kapital je ogrožen

Na omenjeni platformi lahko 250 € razpršite na kar 5 različnih delnic in to brez provizije. Vložite lahko 50 € v Amazon, 50 € v Google in 50 € v Netflix, s tem pa kupite pripadajoči delež izbrane delnice.

Primer:
Če je vrednost delnice Amazon 3.000 €, z vložkom 50 € kupite 1/60 ali 1,6 % delnice. V kolikor se cena delnice dvigne za 10 % (na 3.300 €), tudi vrednost vaše investicije zraste za 10 % (iz 50 na 55 €).

Kot je iz priložene slike razvidno, lahko v posamezno delnico investiramo že s samo 50 €. Nakup delnice pa je brez provizije (»commission free«).

 

2. Zmanjšajte provizijo

Drugo zlato pravilo trgovanja – zmanjšajte provizijo.

Vzajemni skladi, naložbena življenjska zavarovanja in podobni produkti že na začetku vaša sredstva oslabijo za nekaj %. Z leti, ko z nekaj sreče sredstva oplemenitite, vas lahko ta začetna provizija stane še bistveno več.

Namesto dragih posrednikov, se trgovanja lotite sami.

V končni fazi je javno objavljeno, v katere delnice in obveznice vlagajo vzajemni skladi in podobno razpršenost lahko dosežete tudi sami.

A težava za malega investitorja nastane, ker se nakupu vsakega vrednostnega papirja običajno pribije neka fiksna provizija.

Če želimo kupiti npr. samo 1 delnico Amazona, 1 delnico Googla in 1 delnico Netflixa, bomo pri nakupu preko borzno posredniške hiše ali preko banke plačali kar nekaj provizije. Pri slovenskem ponudniku, ki sem ga sam testiral, bi provizija znašala 41,15 € za nakup vsake delnice, torej 123,45 € provizije za nakup vseh 3 delnic. Pri nakupu cenejših delnic, npr. nakupu 1 delnice Tripadvisorja (vrednost ob pisanju tega prispevka 18,02 €), je lahko strošek provizije celo višji od vrednosti delnice.

Rešitev:

V Sloveniji že zelo dobro poznana platforma eToro (če še niste registrirani, to storite, tako da kliknete na to povezavo ali obiščete https://www.etoro.com/.)
Vaš kapital je ogrožen

 

3. Pametno upravljanje denarja (»money management«)

Vedno investirajte le denar, katerega izgubo si lahko privoščite. Ne tvegajte denarja, s katerim boste tvegali življenjski standard, in sicer iz dveh pomembnih razlogov.

Najprej zaradi tega, ker so kakršne koli investicije bolj ali manj tvegane. Profit brez tveganja žal ne obstaja. Drugi razlog pa je, da če bo vaš življenjski standard odvisen od vaših investicij, boste preveč panično odreagirali in prodajali (ali kupovali) v napačnem trenutku. Nemogoče je obdržati trezno glavo takrat, ko gre za golo preživetje.

 

4. Poiščite in spremljajte medije ter druge, predvsem profesionalne investitorje …

Z internetom je to postalo otročje lahko. Spremljajte kaj se dogaja z vašimi investicijami, kako kaže podjetjem, v katera ste vložili, kam vlagajo profesionalni investitorji …

Odlično orodje za spremljanje profesionalnih investitorjev je tudi Twitter, in pa COPYTRADER – orodje, kjer bodo najboljši investitorji delali za vas BREZPLAČNO. Preko tega orodja imate vpogled v to, kdo trguje najbolj uspešno, kam trenutno vlaga, preberete lahko njihova razmišljanja na blogih ali celo avtomatsko kopirate njihove poteze. Več o tem na https://www.etoro.com/copytrader/.
75% malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

 

5. Vlagajte v ETFje

Indeksni skladi, kot je npr. S&P500, na dolgi rok običajno presežejo donosnost večine aktivno upravljanih vzajemnih skladov. Ravno zaradi tega, ker niso aktivno upravljani (S&P500 npr. združuje 500 najbolj uspešnih ameriških podjetij), so stroški vodenja bistveno nižji, vaš potencialni donos na dolgi rok pa še toliko višji.

Na eToro lahko vlagate že v več kot 150 različnih ETF skladov, tudi v najbolj poznan S&P500. Celoten seznam si lahko ogledate, takoj po brezplačni registraciji na https://www.etoro.com/ .
Vaš kapital je ogrožen

 

6. Delnice

Če imate več časa in znanja, se lahko lotite tudi trgovanja z delnicami. Pri tem vsekakor upoštevajte pravila iz prvih dveh točk – razpršite in trgujte tam, kjer je provizija minimalna.

Na https://www.etoro.com/ lahko brez provizije trgujete tako z ETFji kot z delnicami.

 

7. Valute

Trgovanje z valutami je le še ena od možnosti, ki pa je primerna za bolj izkušene in predvsem za tiste, ki so pripravljeni trgovanju posvetiti ogromno pozornosti.

Poznavanje valutnega trgovanja je nekaj, čemur je potrebno posvetiti ogromno časa tako za samo učenje, kot kasneje za dejansko trgovanje. V kolikor se želite lotiti tega, predlagam, da najprej odprete virtualni račun in se, v kolikor nimate še izkušenj, nekaj mesecev le učite in testirate z virtualnim denarjem, preden se resno lotite valutnega trgovanja.

Za odpiranje virtualnega računa, kliknite tukaj
75% malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

 

8. Kriptovalute  

Čas, ko so kriptovalute le rastle in rastle, je več kot očitno mimo. Tudi najbolj zagrizeni navdušenci nad kriptovalutami moramo počasi priznati, da je še en val, ki bi bil tako izrazit kot leta 2017, zelo malo verjeten.

Trgovanje s kriptovalutami tako postaja vse bolj podobno trgovanju z običajnimi valutami, kjer je za uspeh potrebno imeti veliko znanja. Nekaj osnov najdete tudi v naši šoli forexa.

 

9. Surovine (nafta, zlato … )

Padec cen nafte je bil povod za izjemno priložnost na svetovnih trgih. Tisti, ki so vložili pravi čas v nafto, so lahko le v dveh mesecih svoj vložek potrojili.

To so seveda redke priložnosti, a ko jih zasledimo, je treba odreagirati hitro. Predvsem pa se izogibati slabim. Tudi Warren Buffet je nekoč zapisal, da skrivnost njegovega uspeha ni v vseh priložnostih, ki jih je izkoristil ampak v vseh tistih pasteh, ki se jim je izognil.

 

* V vse zgoraj navedene produkte lahko vlagate preko eToro.com – platforme, narejene in prilagojene predvsem manjšemu investitorju.

Kliknite na in se registrirajte še danes na https://www.etoro.com/.

eToro je platforma, ki ponuja naložbe v delnice, kriptovalute ter trgovanje s CFD-ji.

Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti in imajo visoko tveganje hitre izgube denarja zaradi vzvoda. 75% računov malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako CFD-ji delujejo, in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.

Pretekla uspešnost ni pokazatelj prihodnjih rezultatov.
Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.

Kriptovalute so instrumenti, ki lahko v zelo kratkem času močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Trgovanje s kriptovalutami, razen prek CFD-jev, ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.

Vse ideje, navedene v tem prispevku so zgolj ideje in ne nasveti, na kakšen način in pa kam je možno vložiti denar. Nikar ne pozabite, da je vsako vlaganje tvegano in, da vsako vlaganje predstavlja možnost izgube denarja, zato VEDNO tvegajte le tisto, kar ste pripravljeni izgubiti, ne da bi se pri tem poslabšal vaš življenjski standard.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


*