Finančna pismenost

7 najboljših podcastov, ki jih enostavno morate poslušati!

Finančna pismenost oz. “financial literacy” je znanje, ki bi ga po mojem mnenju moral imeti čisto vsak. A žal tega v našem šolskem sistemu skoraj nikoli ne omenijo. Tudi za domačo mizo pogovor redko nanese na to temo, saj tudi naši starši in stari starši nimajo veliko izkušenj s kapitalističnim sistemom. Prepričan sem, da je mladina v zahodnem svetu precej bolj finančno izobražena, saj se o tem lahko tudi pogovarjajo s svojimi starši, starimi starši, tetami, strici …

V Sloveniji pa je to še vedno velik tabu. Sploh po zadnji finančni krizi. Ko nanese debata na delnice, obveznice, sklade je pogost odziv: sem poskusil, se nate.. in se ne grem več.

Točno zato, ker na področju financ capljamo za razvitim svetom, je še toliko bolj pomembno, da se sami čim bolje izobrazimo na tem področju.

Meni osebno najbolj ustreza izobraževanje o finančni pismenosti preko t.i. podcastov. Preko telefona in slušalk se odklopim od okolice in se lahko popolnoma osredotočim na vsebino. Najlažje ostanem osredotočen med dolgimi, a ne preveč napornimi sprehodi po okoliških hribih. Tako naredim nekaj dobrega za svoje znanje in za svoje zdravje. Vi pa si seveda poiščite način, ki vam najbolj ustreza.

Do sedaj so me najbolj navdušili naslednji podcasti:

  • Money for the rest of us (https://moneyfortherestofus.com/) – J. David Stein vas bo v svojih podcastih popeljal po različnih miselnih potovanjih. Dotakne se različnih tem, od investiranja v delnice, obveznice in kriptovalute, do nepremičnin in umetniških del. Ta podcast lahko brezplačno spremljate tudi na Spotifyu.PRO namig: Predlagamo, da začnete z najstarejšimi podcasti, kjer se avtor loti osnov svetovne ekonomije in na enostaven, laiku razumljiv način razloži, kaj je denar, kako nastaja, kaj je inflacija, kaj vpliva na njo in kako jo svetovne banke uravnavajo. Razumevanje osnov je nujno za uspešno vlaganje.
  • BiggerPockets (https://www.biggerpockets.com/) – zanimiv podcast, kjer se avtorji osredotočajo predvsem na vlaganje v nepremičnine in oddajanje le-teh. Poleg podcastov objavljajo tudi zanimive vsebine na blogu in pripravljajo webinarje. V svoje epizode vključujejo zanimive goste: Patric Bet-David (avtor Youtube kanala Valuetainment, ki ima že 3 milijone sledilcev),  Marie Forleo in številne druge.
  • Jim Rohn (https://www.podbean.com/podcast-detail/wzvw6-8825a/Jim-Rohn-Archive-Podcast) – žal že pokojni avtor številnih posnetkov, tako na Youtube kot Spotifyu. Ne gre za tipične podcaste ampak vseeno ga velja omeniti, saj so njegovi posnetki eden izmed najboljših virov za vse, ki želite osvojiti osnove finančne pismenosti. Če povzamem nekaj najbolj pomembnih navodil so to, da ne zapravi več kot 70% svojih prihodkov, da 10% vlagaj v naložbe, 10% v razvoj lastnega podjetja oz. ideje in 10% v dobrodelne namene.
  • Tečajnica na Val202 (https://val202.rtvslo.si/tecajnica/) – zelo kvalitetnega podcasta o financah v Sloveniji nimamo. Ravno zaradi tega so prej navedeni tuji podcasti, v angleškem jeziku. Če vam angleščina povzroča težave, je projekt Tečajnica eden izmed redkih virov v slovenščini. S snemanjem oddaj so na Valu 202 v letu 2020 zaključili.
  • The Disciplined Investor | TDI (https://thedisciplinedinvestor.com/blog/category/podcasts/) – če so zgoraj navedeni podcasti namenjeni predvsem tistim, ki ste se s svojimi financami šele začeli ukvarjati, pa je ta podcast namenjen tistim, ki tematiko že dobro razumete. Gostitelj Andrew Horowitz v svojem podcastu deli praktične in specifične nasvete, ki jih lahko uporabite v praksi. Podcast ustvarja skupaj s številnimi eminentnimi gosti kot so novinarji, upravljalci hedge skladov in drugi. Če naštejemo le nekaj zadnjih gostov so to npr. Andrew Ross Sorkin, Keith McCullough, Adamy Curry …
  • Four Minute Finance (https://fourminutefinance.com/) – večina podcasterjev in avtorjev drugih finančnih vsebin, ne želijo dajati konkretnih napotkov. A John Tounger se je na Four Minute Finance tega lotil čisto drugače. Takoj, ko opazi kakšno dobro finančno priložnost, jo z veseljem deli s svojimi poslušalci in ravno to je tista razlika, zaradi katere je njegov podcast na tem seznamu.
  • Afford Anything (https://affordanything.com/podcast/) – še eden izmed meni najbolj zanimivih podcastov. Predvsem začetne epizode, kjer sta gostitelja Jay in Paula. Po naravi sta si popolnoma različna, saj se Jay osredotoča na varčevanje, Paula pa na služenje in vlaganje. Njuna različna pogleda na denar sta zabavna, a hkrati poučna.

Teh 7 naštetih podcastov je meni osebno najbolj pri srcu. Če poznate kakšen podcast, za katerega ste prepričani, da bi moral biti na tej listi, mi ga pošljite na info@forex-trgovanje.si. Sicer pa uživajte v poslušanju podcastov iz zgoraj navedenih virov in upam, da vam bodo informacije kar se da dobro koristile.