* eToro ponuja tako vlaganje v delnice kot tudi v kriptovalute ter trgovanje s CFDji.
* Upoštevajte, da so CFD-ji zapleteni instrumenti, z visoko stopnjo tveganja, kjer je zaradi vzvoda možna hitra izguba denarja. 62% malih vlagateljev izgubi denar pri trgovanju s CFD-ji pri tem ponudniku. Razmislite, ali razumete, kako delujejo CFD-ji in ali si lahko privoščite, da tvegate izgubo denarja.
* Pretekli donosi niso jamstvo za bodoče donose.
* Kriptovalute so nestanovitni instrumenti, ki lahko v zelo kratkem časovnem okviru močno nihajo in zato niso primerni za vse vlagatelje. Razen s CFD-ji trgovanje s kriptovalutami ni urejeno in ga zato ne nadzoruje noben regulativni okvir EU.


Fundamentalna ali temeljna analiza

Fundamentalna ali temeljna analiza je analiza oz. upoštevanje ekonomskega, političnega in socialnega stanja na nekem območju, ki uporablja valuto, v kateri želite trgovati. Tudi v današnjih razmerah lahko vidite, kako stanje na določenih kriznih žariščih po svetu neugodno vpliva na valuto na tistem območju. V času, ko se krepi gospodarstvo na določenem območju, se krepi tudi valuta (lep primer je Švica in CHF).

Tako kot pri vseh drugih stvareh je povpraševanje in ponudba tista, ki določa ceno in tudi pri denarju, ki je osnovno sredstvo forex trgovanja, ni nič drugače.

 

Upoštevanje ponudbe in povpraševanja pri trgovanju je ZELO enostavno. Bistveno težje je ugotoviti, kateri so tisti dejavniki, ki vplivajo na ponudbo in povpraševanje. Z drugimi besedami rečeno, je potrebno upoštevati različne dejavnike, da bi ugotovili, v kateri državi oz. na katerem območju je ekonomija trdna in v razvoju in kje je v razsulu.

 

Pri tem je pomembno, da razumete, kako in zakaj nekateri dejavniki (npr. podatek o številu brezposelnih) vpliva na ekonomijo neke države in njeno finančno politiko, kar posledično močno vpliva na ustvarjanje ponudbe in povpraševanja po določeni valuti.

 

Glavna ideja pri tej analizi je, da so države, ki imajo močno in učinkovito ekonomiko ali se v prihodnje obeta večji razvoj, bolj zanimiva za tuja podjetja in vlagatelje, ki bodo več vlagali v te države in posledično se bo tudi povpraševanje po tej valuti krepilo.

fx_analiza_dobra_slaba