Najboljši ETF skladi

ETF skladi so v zadnjih nekaj letih postali zelo priljubljeni med vlagatelji, zlasti med tistimi, ki iščejo alternativne opcije vlaganju v vzajemne sklade. Vse več se jih tudi omenja v raznih finančnih knjigah in drugi literaturi na to temo.

 

Najboljši ETF skladi so seveda tisti, ki nudijo najboljši donos. To pa se seveda iz leta v leto spreminja. Zato kot najboljše ETF sklade omenimo tiste, ki jim ljudje najbolj zaupajo. Torej tiste, ki so največji in v katere priteka oz. v katerih se obrača največ denarja …

 

Obstaja 5 podjetij, ki so lastniki različnih ETF skladov. Vsako od teh 5 podjetij ima v lasti ETF sklade, ki v skupni vrednosti presegajo 100 milijard. To so:

 • Black Rock: 2..11 trilijona dolarjev
 • The Vanguard Group: 1.619 trilijona dolarjev
 • State Street Corp (lastnik SDPR skladov in največjega SDPRjevega SPY S&P500 ETF sklada): 881 milijard dolarjev
 • Invesco LTD.: 308 milijard dolarjev
 • Charles Schwab: 214 milijard dolarjev

Zanimivost: Vseh 50 največjih ETF skladov glede na količino sredstev, ki jih imajo v upravljanju, je v lasti enega izmed teh nekaj zgoraj naštetih podjetij.

 

Največji ETF skladi glede na količino sredstev v upravljanju:

 1. SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY): 352 milijonov dolarjev
 2. iShares Core S&P 500 ETF (IVV): 282 milijonov dolarjev
 3. Vanguard Total Stock Market ETF (VTI): 252 milijonov dolarjev
 4. Vanguard S&P 500 ETF (VOO): 244 milijonov dolarjev
 5. Invesco QQQ Trust (QQQ): 157 milijonov dolarjev

 

 

Hitre povezave:
Kaj so ETF skladi | Kje kupiti ETF sklade | Prednosti in slabosti

 

Razlog za vse večjo priljubljenost je tudi v tem, da so ETF skladi preko raznih trgovalnih platform danes bistveno lažje dostopni povprečnemu, neprofesionalnemu vlagatelju.

 

Posledica vse večjega povpraševanja pa je tudi večja ponudba na drugi strani, saj se danes novi ETF skladi pojavljajo bistveno hitreje kot so se v preteklosti. Vedno nove in vedno bolj zapletene strategije ETF skladov pa pogosto predstavljajo tudi večja tveganja in višje stroške … a o tem nekoliko pozneje.

 

Kaj so ETF skladi?

Kratica ETF v angleščini pomeni »exchange traded funds«. V praksi pa gre za združek naložbenih instrumentov, ki delujejo podobno kot vzajemni sklad.

 

Običajno bodo ETF skladi sledili nekemu indeksu, sektorju industrije, ceni surovine ali nekemu drugemu sredstvu, le da lahko z njimi trgujete na borzi na enak način kot z navadnimi delnicami.

 

Najlažje je delovanje ETF skladov predstaviti na primeru SPY.
Prvi ETF sklad je bil S&P 500 ETF (na borzah ga najdemo pod oznako SPY), ki sledi indeksu S&P 500 oziroma vrednosti delnic 500 najbolj uspešnih oz. najdražjih ameriških podjetij.

Še danes je SPY najbolj poznan ETF sklad, v katerem se tudi obrača največ denarja.

 

Kje kupiti ETF sklade?

Najbolj popularne sklade, kot so SPY, Vanguard in podobni, lahko kupite na praktično kateri koli trgovalni platformi.

 

Sam se zaradi nižjih stroškov rajši poslužujem tujih trgovalnih platform. Preizkusil sem jih že kar nekaj, med drugim tudi Interactive Brokers, eToro, najbolj navdušen pa sem nad trgovalno platformo trading212, ki nudi možnost nakupa več kot 1.000 različnih ETF skladov BREZ provizije in z zelo nizkim »spreadom«. Prvo nakazilo lahko izvedete že s samo 10 €.

 

 

 

 

+ kupujte ETF sklade BREZ provizije!

+ minimalni polog že od 10 € dalje!

 

Trgujete lahko tudi s CFDji, torej z vzvodom in vsem ostalim kar spada zraven, kar pa predvsem za začetnike ni priporočeno.

 

 

POMEMBNO!!!

Če niste vešči CFD trgovanja, takoj po registraciji na Trading212 preklopite iz CFD na t.i. »Investing« račun, tako da kliknete na ikono CFD in izberete »Investing«, kot prikazuje spodnja slika:

 

 

Po kliku na ikono CFD (slika zgoraj), se vam odpre okno, ki ga prikazuje spodnja slika. Na tem oknu izberite »Investing« in uporabljali boste Trading212 v navadnem načinu, brez vzvoda in brez trgovalnih provizij pri nakupu več kot 7.000 različnih delnic in ETF skladov:

 

Če se pa ukvarjate z dnevnim trgovanjem ali se nameravate začeti v prihodnosti, vam ta platforma omogoča tudi to.

 

 

Prednosti in slabosti ETF skladov

Začnimo s prednostmi …

 1. Nizki stroški
  Praviloma velja, da so stroški vlaganja v ETF sklade bistveno nižji od stroškov vlaganja v vzajemne sklade. Največji strošek pri vzajemnih skladih predstavlja provizija, ki jo upravljalec obračuna za aktivno upravljanje sklada, torej prestavljanje med delnicami in drugimi finančnimi instrumenti glede na to, kar se po njegovi oceni v določenem trenutku najbolj splača.V zelo priljubljeni knjigi »The Little Book of Common Sense Investing« avtor John Bogle natančno analizira smiselnost oz. nesmiselnost takšnega aktivnega upravljanja in v svoji analizi pride do zelo nizkega števila aktivno upravljanih skladov, ki po več letih upravljanja presegajo donose pasivno upravljanih ETF skladov. Knjiga je v avdio zapisu dostopna brezplačno tudi na Youtubu:

  Še vedno pa pri trgovanju z ETF skladi pričakujte stroške, ki jih imate tudi pri trgovanju z delnicami, torej provizijo, ki jo borza zaračuna za svojo storitev in predvsem t.i. »spread«, torej razliko med prodajno in nakupno ceno, ki jo borze praviloma zaračunajo precej prikrito, ko na veliko oglašujejo nakup ETF skladov in delnic brez provizije.

 2. Razpršenost
  Z vlaganjem v ETF sklade dosežemo izjemno razpršenost z zelo nizkimi stroški.Če vlagate v ETF sklad, ki sledi indeksu S&P500, se vaša sredstva razpršijo praktično enako kot bi se v primeru, če bi s svojim denarjem kupili določen del delnic vsakega od 500 podjetij. To pa bi bilo v praksi zelo težko izvedljivo, prav tako bi potrebovali kar precejšen vložek, da bi bilo sploh smiselno.Kljub temu pa je razpršenost ETF skladov lahko tudi njihova slabost. Pogosto se ETF skladi osredotočajo na vlaganje v točno določeno industrijo in v primeru, da pride do težav v določenem industrijskem sektorju, je takšna razpršenost precej nesmiselna. Lep primer so ETF skladi, ki sledijo sektorju turizma in so v času epidemije posledično utrpeli ravno takšne padce kot celoten turistični sektor.Tudi najbolj znan S&P500 je v celoti odvisen od stanja ameriškega gospodarstva in v veliki meri od IT sektorja, saj je večina najbolj uspešnih ameriških podjetij prav iz ITja (Amazon, Google, Facebook …).
 3. Enostavno trgovanje
  Z ETF skladi lahko trgujemo na enostaven način, preko trgovalnih platform oz. borze, ravno tako kot smo navajeni trgovati z delnicami.
 4. Davčne ugodnosti
  ETF skladi nudijo tudi določene davčne ugodnosti. Nekateri npr. donose iz naslova dividend re-investirajo še pred izplačilom.

 

Nobena naložba pa ni popolna in žal velja to tudi za ETF sklade. Preden se odločite za vlaganje, je dobro poznati vsaj najbolj pomembne pomanjkljivosti oz. slabosti, ki so:

 1. Ne-razpršenost
  Kot sem napisal že med prednostmi, večinoma so ETF skladi razpršeni med različne naložbe, ki pa so odvisne od istega industrijskega sektorja, surovine ali neke druge skupne lastnosti, ki predstavlja šibko točko.
 2. Tveganje
  Tako kot pri vseh naložbah žal tudi ETF skladi niso brez tveganja. V primeru, da vrednost ETF sklada močno pade, vam prav nič ne koristijo vsi nizki stroški in druge ugodnosti, ki jih tovrstne naložbe ponujajo. Ker niso aktivno upravljani, nihče ne skrbi za to, da bi v primeru nekih neljubih dogodkov na trgu, vaš delež iz določenih finančnih produktov preusmeril kam drugam.
 3. Prevelika izbira
  Vsak mesec se pojavljajo novi in novi ETF skladi. Tako lahko preko ETF sklada pridemo do investicije v precej zapletene trgovalne strategije, ki niso nujno najbolj primerne za vas. Ravno zaradi tega tudi pred investicijo v kateri koli ETF sklad, dobro raziščite kam vlagate vaš denar in kakšna so tveganja povezana s tem.Prav zaradi različnih strategij se dogaja tudi to, da so nekateri ETF skladi znotraj iste industrije zelo uspešni, spet drugi pa manj uspešni ali celo neuspešni.
 4. Davki
  Ja, tako kot razpršenost so tudi davki lahko ena izmed prednosti vlaganja v ETF sklade, v določenih primerih pa to lahko postane slabost.Če npr. vlagate v ETF sklad, ki sledi vrednosti zlata, bo vaš kapitalski dobiček na koncu obdavčen. Če bi se namesto vložka v ETF sklad, ki sledi vrednosti zlata, odločili za nakup fizičnega zlata, pa je po trenutno veljavni zakonodaji tako ustvarjen profit prost davka na kapitalski dobiček.Zgornji primer je le en prikaz, ki lepo ponazarja, da se je tudi pred vlaganjem v ETF sklade potrebno pozanimati tudi o davčnih bremenih, ki jih določena investicija predstavlja.Z davčnega vidika je tudi prehod iz enega v drugi ETF sklad postopek, med katerim je potrebno plačati davek, v primeru, da ste pri prodaji prvega ETF sklada naredili profit. Tu so vzajemni skladi v prednosti, saj pri prehodu iz enega v drugi vzajemni sklad tega davka ni.
 5. ETF skladi se lahko tudi ukinejo
  Vedno imejte v mislih, da lahko pride tudi do tega. To sicer običajno ne predstavlja večje težave, saj so ETF skladi regulirani s strani državnih institucij in bodo praviloma investitorji poplačani, se je pa v preteklosti že dogajalo, da so ETF skladi ob zaprtju določene stroške zapiranja naprtili svojim vlagateljem.

 

Kako avtomatizirati vlaganje v ETF sklade

Moja osebna slabost je to, da se investicij lotevam preveč kampanjsko. Ko imam zanos in voljo, se lotim svojih financ in začnem investirati, potem pa ta zanos mine in traja kar nekaj časa, preden se ponovno vrne.

Največ zanosa pa imam običajno ravno takrat, ko so vsi trgi preveč »napihnjeni«. Torej največkrat tik pred tem, preden se trgi sesujejo v kakšen večji popravek ali celo v obdobje recesije.

 

Glede na obisk strani in pogovorov s kolegi pa sem prepričan, da nisem edini in da je to slaba lastnost človeške psihologije, ki jo lahko premagamo le z večletnimi bolečimi izkušnjami in precej vlagateljskega znanja.

 

Ravno zato je dobra lastnost vzajemnih skladov ravno to, da jih lahko damo na trajnik in nam vsak mesec odtegne želeni znesek.

 

Na srečo pa lahko enako naredimo tudi pri ETF skladih, preko že prej omenjene platforme Trading212.

 

Postopek je popolnoma enostaven …

 

Postopek avtomatizacije vlaganja v ETF sklad SPY:

 

Korak 1: Kliknite tu in se registrirajte na Trading212

 

Korak 2: NUJNO preklopite iz »CFD« na »Investing« račun
To je res zelo pomembno, saj boste sicer plačevali preveč visoke provizije, z vzvodom pa še povečali tveganje za izgubo sredstev!

 

Kliknite na ikono CFD …

 

In izberite ikono “Trading 212 INVEST”

 

 

Korak 3: Nastavite avtomatski nakup izbranega ETF sklada
Poiščite ikono »Pie«. Ikona najbolj spominja na torto:

Izberite »Create Pie«, da ustvarite svoj portfolio:

Izberite kam in kako želite razpršiti svoja sredstva. Jaz bom celotno investicijo (100% sredstev) v primeru spodaj naložil v ETF sklad, ki sledi indeksu S&P500.

 

Platforma mi že izračuna kakšen je bil povprečni letni donos v zadnjih petih letih. Ta informacija je sicer zanimiva, a pomembno je obdržati racionalnost in se zavedati, da pretekli donosi niso jamstvo za prihodnje donose.

V naslednjem koraku obdržite že izbrano opcijo, da se vaša sredstva nalagajo avtomatsko v ETF sklad. Določite tudi koliko sredstev želite namenjati temu delu in kdaj jih želite vplačevati ter na koncu izberete še plačilno metodo:

 

Za začetek lahko uporabite tudi kreditno kartico, sicer pa bo SEPA nakazilo preko vaše online banke nekoliko cenejše, ko enkrat presežete investicijo 2.000 €.

 

Nekateri koraki v zgornji predstavitvi so namenoma izpuščeni, da obdržimo glavno nit, ki pa je predstavitev ETF skladov. Izpuščeni so predvsem enostavni koraki, kjer ne bi smeli imeti težav.

 

POMEMBNO:
Ta članek je, tako kot vse druge informacije na tej strani, le izobraževalne narave in ni nasvet za trgovanje ali vlaganje v ETF sklade ali kakršne koli druge finančne instrumente.

 

Pri www.forex-trgovanje.si se s financami ukvarjamo le ljubiteljsko in nimamo nobene licence potrebne za finančno svetovanje. Posledično nismo usposobljeni za podajanje kakršnih koli nasvetov glede trgovanja, investicij, davkov …

 

Vedno se trudimo, da zapletene finančne informacije predstavimo na enostaven in zanimiv, a tudi natančen in pravičen/odkrit način. Kljub temu pa se nam kdaj lahko zgodi kakšna napaka.

 

Pri www.forex-trgovanje.si smo v partnerstvu z različnimi finančnimi institucijami, ki jih oglašujemo na spletni strani. V zameno za oglaševanje pa v primeru, da se na katero od trgovalnih platform ali drugih produktov registrirate preko naših povezav, prejmemo finančno nagrado, ki nam pomaga soustvarjati ta portal. To za vas nikoli ne predstavlja nobenih dodatnih stroškov.